Kuusi (Picea abies)

  Kuusi on männyn jälkeen toiseksi yleisin puulajimme. Sen määrä on kokoajan lisääntynyt; kuusi on levittäytynyt kokoajan pohjoisempaan. Levinneisyys kattaakin miltei koko maan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Kuusen parhaita tuntomerkkejä ovat neulasten tummanvihreä väri, sekä kartiomuotoinen tasaisesta ylöspäin kapeneva latvus. Kuusen runko on kauttaaltaan ohuehkon tummanruskean kaarnan peitossa.

  Kuusi on viljavien kasvupaikkojen puulaji, mutta se leviää helposti myös karummille maille, joilla se ei kuitenkaan kasva kovin hyvin ja jää yleensä kitukasvuiseksi. Se on pääpuulaji tuoreilla ja lehtomaisilla kankailla. Rehevillä kasvupaikoilla se kasvaa kokomaassa varsin nopeasti, uudistudkypsyyden kuusi saavuttaa Etelä-Suomessa jo 60-70 vuoden iässä.

  Kuusen metsätaloudellinen käyttö on laajaa ja sen osuus kotimaisen raakapuun kokonaiskäytöstä on yli 40%. Se on massa- ja selluteollisuuden pääraaka-aine. Muista käyttömuodoista on tärkein joulukuusi, joita Suomessakin käytetään yli puoli miljoonaa kappaletta vuosittain.

  Lisätietoa:
  Helsinginyliopisto: Virtuaaliarboretum/kuusi 

  LuontoPortti: Kuusi

  Muokattu 22.6.2016 12.33