Luonnontuotteiden pohjoinen laatu

  Luonnontuotteiden käytön perustana ovat usein kasveissa olevat yhdisteet, joilla on ihmisen terveyttä edistäviä vaikutuksia. Näitä kutsutaan yhteisnimityksellä sekundääriaineet. Kasvien kannalta näillä yhdisteillä on ensiarvoisen tärkeä merkitys siihen, miten kasvit sopeutuvat kasvuympäristöönsä.  Pohjoisen yöttömässä yössä kasvit muodostavat lehtiin ja marjoihin suuria pitoisuuksia valolta suojaavia suoja-aineita ja samat yhdisteet toimivat ihmiskehossa tehokkaina antioksidantteina.

  Kuva: Anne Annala

  Tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu niin marjojen kuin kasvinversojenkin osalta että pohjoisessa kasvaneilla kasveilla näiden yhdisteiden pitoisuudet ovat korkeampia kuin etelässä kasvaneilla. Näin ollen pohjoiset marjat ja kasvit ovat terveellisempiä ja niillä on korkeampia pitoisuuksia flavonoideja tai eteerisiä öljyjä; esimerkiksi mustikanversojen ja koivunlehtien pitoisuusmäärät kasvavat etelästä pohjoiseen.

  Pohjoiset kasvuolosuhteet tuovat suuren edun näistä raaka-aineista valmistettaviin tuotteisiin  – niitä ei voi tuoda ulkomailta.

  Luonnontuotteiden pohjoinen laatu, Rainer Peltola

  Muokattu 8.7.2016 13.41