Metsien luomukeruutuotanto

  Luomutuotteita voi jalostaa monista metsien keruutuotteista. Marjat, sienet ja villikasvit sopivat hyvin raaka-aineiksi erilaisiin syötäviin luomujalosteisiin. Myös metsien erikoiskeruutuotteita voidaan hyödyntää luomuna kuten esim. pakurikääpää ja männykuorta.

  Kuva: Anne Annala

  Luomuraaka-aineita käytetään elintarvikkeiden lisäksi myös mm. rohdosvalmisteisiin, kosmetiikkatuotteisiin sekä eläinten rehuvalmisteisiin.

  Vaikka Suomen metsät ovat tunnetusti puhtaita, käytetään luomutunnusta silti vain silloin kun raaka-aineet on kerätty luomuvalvonnan ohjeiden mukaisesti. Luomun ainoa este metsäalueilla on lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käyttö. Käsittelyn jälkeen alue on luomukäytöstä pois 3v. jonka jälkeen se palautuu takaisin käyttöön. Suomeen on perustettu vuosina 1999-2001 Luomukeruutuotteiden sertifiointijärjestelmä joka on ollut toiminnassa siitä lähtien. Kaupallisesti merkittävimmät luomukeruutuotteet ovat mustikka ja puolukka jotka kerätään pääosin Lapista ja Kainuusta. Määrät vaihtelevat vuosittain, muutamista kymmenistä tuhansista kiloista yli miljoonaan kiloon.

  Luomukeruutuotannon ohje_Evira
  Luontoyrittäjä.fi

  Muokattu 5.7.2016 14.24