Retkeily

  Retkeily on erinomainen vapaa-ajan viettomuoto joka sopii kaikille ja jota voi harrastaa kaikkina vuodenaikoina; sulanmaan aikaan kävellen, pyöräillen tai meloen sekä lumen aikaan hiihtäen ja lumikenkäillen. Jokamiehenoikeudet antavat mahdollisuuden liikkua luonnossa ja harrastaa retkeilyä.

  Retkeilyn harrastamiseen löytyy monia syitä. Toiset haluavat irrottautua arjen rutiineista ja kaupunkien vilskeestä ja toisille se on samalla tapa kohottaa ja pitää yllä kuntoa. Retkeilyn aikana kannattaakin nauttia luonnosta ja luonnon rauhasta täysin sydämin. Retkeilyllä ja luonnossa liikkumisella on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia ihmisten fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen.

  Kuva: Anne Annala

  Suomesta löytyy monenmoisia paikkoja retkeilyyn. Valtion retkeilyalueita on Suomessa seitsemän (Teijo, Evo, Ruunaa, Oulujärvi, Hossa, Kylmäluoma ja Iso-Syöte.) ja Metsähallituksen perustamia retkeilyalueita on kaksi: Napapiirin retkeilyalue Rovaniemellä sekä Inarin retkeilyalue. Erämaa-alueita Suomesta löytyy 12, kaikki Pohjoisimmassa Lapissa. Myös kansallispuistot ovat oivia retkeilykohteita. Näillä alueilla on pääasiassa merkityt reitit ja mahdollisuus valita sopiva vaativuusaste. Aina ei tarvitse lähteä kuitenkaan merta edemmäs kalaan, sillä retkeilyä voi harrastaa myös läheisissä talousmetsissä. Retkeiltäessä tulee kuitenkin käyttäytyä luontoa kunnioittavasti ja muistaa mitä jokamiehenoikeuksien mukaan saa tehdä ja mitä ei.

  Luontoa kunnioittavaa käytöstä on myös, että kantaa aina omat roskat mukanaan pois maastosta. Roskatonretkeily on sitä, että retkeilijästä ei jää jälkeäkään luontoon.

  Lisätietoa ja vinkkejä retkeilyyn:
  Suomen Latu

  Luontoon.fi – Retkeilyn ABC

  Metsähallitus – Retkelle luontoon

  Metsähallitus – Retkeily

  Ympäristöministeriö – jokamiehenoikeudet

  Luontoon.fi: Roskatonretkeily

   

  Muokattu 5.7.2016 13.26